Trening
Trening,  Livsstil

DEN ENE, BESTE ØVELSEN

Jeg ser ofte avisoverskrifter av typen «den beste øvelsen» eller «hvis du skal gjøre bare en øvelse er det denne», og som utgangspunkt syns jeg sånne artikler bidrar til et snevert syn. Den beste øvelsen for hva da, akkurat? Hva er målet ditt? Hva er plagen din? Den beste øvelsen eller det beste treningsprogrammet er vel egentlig det du klarer å gjøre igjen og igjen. Det som passer din hverdag, din kropp og som trigger din motivasjon.

Men så finner jeg meg foran skjermen, i gang med å skrive et sånt innlegg selv. I dag vil jeg bidra med mitt syn på «den beste øvelsen», men jeg vil sette det i en kontekst. I dag skal jeg dele det jeg synes er den beste øvelsen – en til hver fase av livet. Det er nemlig sånn at kroppen forandrer seg i løpet av livet, og kravene til kroppen endrer seg med hva livet vårt inneholder. Så her får du mitt fysioterapeutiske perspektiv på hva som er den beste øvelsen for deg som studerer, for deg som har fått små barn, for deg som har passert 40 år, for deg som har passert 60 og for deg over 80.

Studenten

Du sitter og leser mye. Kanskje lenge av gangen. Så skriver du, og leser litt til. Kanskje du merker at du begynner å bli stiv og stram i skuldrene? Noen får hodepine, og andre merker en kriblende og ubehagelig følelse i nakke og øvre del av rygg. Du bør trene Shrugs eller Skulderpress. Hele dagen har du en liten spenning i nakkemusklene, og på kort sikt er det bare en belastning. På lang sikt er det en ovebelastning. Sørg for å bli sterkere så muskelen tåler mer belastning før det blir en overbelastning.

Småbarnsforelderen

Nå og i noen år fremover kommer du til å bøye deg frem og løfte – ofte. Enten er det barnet ditt, eller så er det alle lekene. Mange sliter med ryggen (svak rygg?) allerede før de får barn, så du kan jo bare forestille deg hvordan ryggen får det når den plutselig må jobbe absolutt hele tiden. Sørg for at ryggen er sterk. Tren markløft.

Deg over 40

Nå beveger jeg meg ut i dypt vann, for her skal jeg begynne å skjære mange under en kam, det er ikke sikkert alle kjenner seg igjen. Here goes; Mange over 40 er ferdig med småbarnsfasen og har litt større barn – kanskje etterhvert ungdommer. Hverdagen inneholder ofte mye stress. Kjøring og henting. Er ungene å regne som barn fremdeles kan det være du må/vil være med som aktiv forelder. Kanskje spille litt fotball med dem, leke litt, tulle litt. Du trenger stamina til å tåle det. For å motvirke de negative effektene stress har på kroppen, og for å kunne henge med når ungene vil ha deg med på aktiviteter bør du sørge for å ha god kondisjon og hjertehelse. Tren intervalltrening.

Deg over 60

Du føler deg sannsynligvis fremdeles ganske ung og frisk. Du er en del av arbeidslivet, men det begynner å nærme seg at du kanskje vil trekke deg tilbake. Det skjer en del endringer i kroppen som gjør at du MÅ trene for å ikke miste enkelte egenskaper. Det viktigste som skjer i kroppen er at vi sakte, men sikkert mister muskelmasse. Den type muskel som forsvinner er de eksplosive. De som gjør at du kan reagere raskt og løfte tungt. Den «seige» delen av muskulaturen mister vi ikke så mye av, det er den som gjør at du kan gå lange turer og holde ut lenge med en lite intensiv aktivitet.

Forsvinner den eksplosive delen musklene forsvinner også balansen din etterhvert. Du klarer hverdagsaktiviteter dårligere. Du merker det kanskje ikke i dag, for endringen er nesten nettopp begynt, men det er nå du må sette inn støtet for å motvirke funksjonsfall om noen år. Begynn å tren eksplosivt. Hopptrening for eksempel. Hopp rett opp og ned. Så langt frem du kan. På 1 fot så høyt du kan. Stimuler det eksplosive i deg.

Deg over 80

Her syns jeg nesten det er vanskelig å velge, for du vil ha fordel av å trene litt forskjellig, og det vil ikke gå lange tiden før du merker stor forskjell i hverdagen. Jeg har lyst til å si at du skal trene på bevegelser du trenger hver dag. Tren på å reise/sette deg, gjerne med ekstra vekt så det blir litt tyngre. Tren på balanse, så du er mer beskyttet mot å falle. Tren eksplosivt for å ivareta muskelmassen. Men jeg lovde å velge 1 ting. Så jeg velger en bevegelse du bruker hver dag; å reise og sette deg fra en stol. Tren den eksplosivt, altså at du bør prøve å reise deg så fort som overhodet mulig, skyt fart opp fra stolen. Er du sterk nok kan du ha en ryggsekk på deg med litt bøker oppi. Er du redd for å falle, sørg for å gjør øvelsen foran et spisebord som du kan støtte deg til.

MEN

Til syvende og sist sitter jeg her og tenker på en haug andre øvelser som hver av gruppene også burde gjort. Gjør det som er lysbetont for deg. Gjør det som gjør at du føler deg bra, det er det aller viktigste. Og sørg for å utfordre deg selv med det innimellom. Prøv å løft litt tyngre, hopp litt høyre, løp litt raskere. Det er med utfordringen vi blir bedre og merker en forskjell.

Fysioterapeut i Bergen, Vitum Fysioterapi AS

Sonia, Vitum Fysioterapi AS i Bergen

Trenger du hjelp med trening? Trening er en undervurdert måte å holde smerter på avstand! Jeg er også utdannet personlig trener, og følger deg gjerne opp på din vei mot en sterkere og friskere kropp!

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *