Graver ned skadelige ord
Smerter og skader

HØRT OM SKIVEUTGLIDNING OG MOBILNAKKE?

Ordene vi bruker er med på å forme inntrykkene våre, holdningene våre og de ubevisste opplevelsene våre av en situasjon. Derfor er det så dumt når ord om kropp og skade er så til den grad misvisende at du ender opp med å oppleve at du er mer s»ødelagt» og behandlingstrengende enn du er. La oss slutte å bruke ord som gjør oss redd for normal bevegelse, som øker opplevelsen av smerter, og som negativt påvirker hvordan vi ser på kroppens behov for hjelp kontra evne til å klare seg selv!

Her følger en liste med ord jeg gjerne skulle ha begravet en gang for alle:


SKIVEUTGLIDNING
Denne står først på listen, fordi jeg syns den er absolutt verst, hvor i alle styggeste dager kom dette ordet fra? Hvordan føles ryggen din hvis jeg sier at du har en skive som glir ut? Jeg hadde følt meg som en porselendukke. Slapp av, det skal en alvorlig ulykke til for at noe skal komme ut av plass. Det er ingen verdens ting som sklir ut. Alt sitter der det skal sitte, det er bare en liten rift hvor det siver ut litt væske- og som du har sett når du får rift i huden og det siver ut litt blod: Kroppen reparerer seg selv.

MOBILNAKKE
Åååå denne har jeg gledet meg til å knuse. Har du også sett det helt håpløse bildet av en person som står med hodet bøyd frem og ser i telefonen sin, og så sammenlignes det med vekten av en bowlingkule og følges opp med en forklaring på hvorfor det er døden for nakken din?
Mobilen har fått skyld for mye, og det med rette, men ikke gi den skyld for smerter i nakken pga «bowlingkuleeffekten». Vi har i alle år før datamaskinen sittet med nakkene våre bøyd over skolebøkene, over papirer og dokumenter, over avisen, 7 spennende Harry Potterbøker, you name it. Herlighet for en skadet og merkelig art vi mennesker hadde vært hvis det å bruke kroppen i en stilling den er laget for å takle hadde gitt oss smerter. Du kan bøye nakken fremover av en grunn – og bakover og til siden og rundt. Kroppen er lagd for å være i mange forskjellige stillinger, ikke bare en. Ikke gjør kroppen mer pysete enn den er – nakken din tåler helt fint vekten av hodet ditt, ellers hadde ikke hodet vært plassert oppå den.

MUSKELKNUTE
Mange spør meg om de har muskelknuter i ryggen, og om de må gå til behandling for å få løst den opp. Svaret er nei. Dette er hentet fra Store medisinske leksikon:
«Muskelknute eller leiomyom er en godartet muskelsvulst bygd opp av glatte muskelceller. De fleste leiomyomer opptrer i livmoren.«
Okay, så er vi enig om at «muskelknute» på folkemunne betyr stram muskel, men bare så vi er enig; en muskel kan ikke slå knute, og en klumpete muskel som ikke er vond MÅ ikke behandles. Å få «knuter løst opp» hos en terapeut kan være veldig behagelig, og velkommen skal du være hvis du vil det – bare vit at ingenting «knytes opp» og at ingenting i kroppen din endres varig av en massasje. (Sniker inn et tips; såre, vonde og stramme muskler har behov for styrketrening!). Dette ordet er vel kanskje ikke så skadelig som de andre kan være, men jeg syns fremdeles vi skal bruke mer riktige ord for å unngå feiloppfatninger av kroppen, spesielt når feiloppfatningen leder til at noen tror de må behandles for noe som ikke gir smerter eller hemmer.

BEIN MOT BEIN
Så, du har fått artrose / slitasjegikt. Det betyr at brusken din har blitt delvis eller nesten fullstendig brutt ned. Mange får da forklaringen at det er «bein mot bein». Noe som er en fryktelig forklaring å få når man ikke er utdannet helsepersonell, og ikke har fått med seg at smertene fra artrose stort sett kommer fra betennelsesprosessen som skjer i leddet. Joda, det er bein mot bein når brusken er slitt ned, men i friskt kne er det jo brusk mot brusk. Å få høre at du har «bein mot bein» gjør kanskje at du ikke ønsker å bevege deg. Jeg forstår at det kan høres fryktelig vondt og farlig ut, men det er altså ikke «bein mot bein» som gir smertene og skaper problemer. Visste du at det er veldig mange som har STERK slitasje i kneet som kun har litt ubehag, ikke smerter? Og folk med kun litt slitasje som har STERKE smerter? Det gir jo ikke mening hvis det er «bein mot bein» som er problemet, gjør det vel?

Det er nok mange flere ord og uttrykk jeg gjerne skulle ha sett var borte for alltid, og det kommer sikkert til å dukke opp nye. La oss slutte å bruke forklaringsmodeller som skremmer folk og uunngåelig gir dem mer smerter bare pga frykt og usikkerhet. La oss heller bruke ord som ufarliggjør ufarlige tilstander, og la oss heller gi folk den kunnskapen de trenger for å kunne ta de rette valgene og gi dem følelsen av at de har en kropp de kan leve med.

Fysioterapeut i Bergen, Vitum Fysioterapi AS

Sonia, Vitum Fysioterapi AS i Bergen

Trenger du hjelp til å redusere muskelspenninger? Massasje kan være en ypperlig behandling mens du kommer i gang med trening!

 

Sonia, Vitum Fysioterapi

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *