Jente foran ergometersykkel
Trening

Ergometersykkel; trening på 15 minutter

Mange har kjøpt seg en ergometersykkel i håp om å bli i bedre form. La oss være ærlig, ære være dem som orker å sitte der time ut og time inn, de fleste av oss kjeder seg i stykker lenge før de første 10 minuttene er over.

Men du har kjøpt en sykkel som du bruker som klesstativ eller stuedekorasjon. Den står der og graver i samvittigheten din. Du vil gjerne få bruk den. Her kommer tipset som fikk meg opp av stolen (eller opp på setet), og som faktisk vil gi bedre helse enn å sitte å trø i et rolig tempo i en time!

Intervalltrening

Bli ferdig med økten på 15 minutter, og gjør det 3 ganger om uken! Det er både tid du har, og tid du orker å begi deg ut på. Ved å utfordre hjertepumpen med intervalltrening får du langt mer og bedre treningseffekt (les: helseeffekt) enn om du sitter og suller i 60 minutter. Winwin, unnagjort på kort tid OG sinnsykt bra for deg! Og – nå kan ergometersykkelen endelig bli et godt kjøp og ikke bare et overpriset klesstativ.

Flere tips til trening som er lett å komme i gang med? Sjekk ut treningsprogrammet som alle kan klare her!

Tre forskjellige nivåer

Nybegynner:

Er du i dårlig form, eller redd for å gå for raskt frem er denne økten fin for deg.

Sett motstanden på sykkelen på middels. Varm opp ved å sykle i 5 minutter, første minuttet langsomt og deretter øker du hastigheten litt for hvert minutt.

Når klokken nærmer seg 5 minutter skrur du motstanden ned til lav motstand. Sykle raskt i 30 sekunder og sykle langsomt i 30 sekunder. Det var 1 intervall gjennomført.

Du skal nå ta så mange intervaller du klarer opp mot 10 intervaller. Annenhver runde skal du skru opp motstanden litt. Klarer du 10 intervaller bør du gå over på neste nivå neste gang du trener

.

Litt trent:

Sett motstanden på sykkelen på middels. Varm opp ved å sykle i 5 minutter, start rolig og øk tempo litt i løpet av oppvarmingen.

Når klokken nærmer seg 5 minutter skrur du motstanden ned til relativt lav motstand. Sykle raskt i 40 sekunder og så langsomt i 20 sekunder. Da har du gjennomført 1 intervall. Annenhvert intervall skal du skru opp motstanden på sykkelen

Måler er å ta 10 intervaller, men er du ikke i form til det starter du med så mange du klarer, og øker for hver gang du trener.

.

Trent:

Har du trent og vært aktiv med jevne og ujevne mellomrom, og har noenlunde treningsform er dette nivået for deg.

Start med å varme opp i 5 minutter, middels motstand på sykkelen. Når klokken bikker 04:59 starter første intervallet. Sykle raskt (godt trente kan dure på med å sykle så raskt de kan) i 45 sekunder. Sykle rolig i 15 sekunder. Avhegig av treningsnivå øker du motstanden på sykkelen enten annenhvert eller hvert intervall. Gjennomfør 10 sånne intervaller, og du har fått deg en god treningsøkt!

Lyst til å trene, men du har lite tid og ork? Les mer her om hvor lite trening som faktisk er nok for å få effekt!

15 minutter. Det klarer vi 3 ganger i uken folkens! Ingen unnskyldning til å la vær nå, 15 minutter er en latterlig billig pris for en bedre helse!

.

.

Fysioterapeut i Bergen, Vitum Fysioterapi AS

Sonia, Vitum Fysioterapi AS i Bergen

Jeg er også utdannet personlig trener! Gi meg en lyd om du trenger hjelp i gang, jeg pusher deg på vei mot målene dine!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *