Plante i potte formet som et ansikt
Kroppssyn

KROPPEN DIN ER EN PLANTE, IKKE EN BIL

Har du hatt vondt et sted? Jeg gjetter ja, har du en kropp og har du en puls er det helt naturlig å på et tidspunkt oppleve smerte eller skade. Det som er unaturlig er når smertene vedvarer, eller når du føler at den ene vondten tar over for den andre. Det tyder på at du ikke behandler kroppen din som den fortjener. For å komme til bunns i hvordan du må begynne å behandle kroppen din, må du være sikker på at du har rett syn på hvordan kroppen fungerer.

Bil vs plante. Mekaniker vs behandler.

Jeg har et inntrykk av at mange ser på kroppen sin som en bil, og behandleren sin som en mekaniker. Delene på en bil er «døde», blir de slitt eller ødelagt må de fikses eller byttes. En delvis avrevet sene, et nedslitt kneledd, en slitt rygg, alt må skiftes eller opereres. «Jamen jeg har en delvis avrevet sene, den må jo sys på plass??» Feil.

.

Kroppen din lever

Jeg vil utfordre deg til å endre opplevelsen din av kroppen. Den er ikke en bil med døde deler, den er en levende organisme. Kroppen din er som en plante. Knekker du en gren eller et blad vokser det ut nye skudd. Glemmer du å vanne den begynner den å henge og den mister noen blader – vanner du den igjen kan den våkne til live og nye blader vokser ut!

Kroppen er et helt fantastisk og nesten magisk system som reparerer, ordner og kompenserer for det aller meste. Har du fått hjerneslag betyr det at den delen i hjernen som ikke fikk blod, den er nå død. Hvis den delen av hjernen styrte talesenteret ditt, så vil du ha problemer med å snakke eller å forstå ord (litt grovt oppsummert). Andre deler av hjernen kan ta over oppgaven! Tale-oppgaven kan bli delegert videre. Det kunne ikke en bil gjort.

På samme måte kan man trene opp muskler til å kompensere for tap av leddbånd, og en delvis avrevet sene kan trenes tilbake til sin vanlige tykkelse. Til og med en sene som har røket fullstendig så muskelen ikke sitter fast lenger kan kompenseres for i enkelte tilfeller! Får du et sår gror såret. Listen er lang, jeg er sikker på du har forstått hvor jeg vil.

.

Planten trenger vann og lys, hva trenger du?

Lytt til alle tegnene fra kroppen din, som du ville sett alle tegnene fra en plante. Har du mye vondt, dukker det hele tiden opp en ny betennelse, skade, plage, er du mye sliten? Se på det litt som at du har glemt å vanne planten din, og den står i et mørkt hjørne rett under den tørre luften fra varmepumpen. Du har tatt vekk plantens forutsetning for liv og vekst. Gir du kroppen det den trenger, vil den kunne fikse seg selv. Du må ikke repareres, delene dine må ikke skiftes ut, du må bare gi kroppen din de forutsetningene den trenger for vekst.

.

Sjekkliste

Så hva trenger kroppen? Det vil variere avhengig av hvordan du lever livet ditt, så det finnes ikke et entydig svar. Det er allikevel noen generelle råd, test deg selv i sjekklisten;

– Restituerer du godt nok? For å klare det trenger du nok søvn, nok ting i livet ditt du trives med hvor du kobler av, og en god plan for å mestre stress.

– Presser du kroppen selv om du har smerter? Prøv å se om du en periode kan avlaste fra de tingene som gjør vondt.


– Har du belastninger i hverdagen som gir deg smerter? Da må du styrke kroppen til å tåle de belastningene. Belastning er ok, overbelastning er ikke. Er du sterkere så tåler du mer belastning før det blir overbelastning.

Ta et steg tilbake og se deg selv utenfra. Behandler du planten din godt nok?

.

Så vit dette når du går til en lege, fysioterapeut, kiropraktor eller annen behandler. Behandlerens jobb er å gi deg en oppskrift på hva kroppen din trenger for å fikse seg selv og å legge til rette for at kroppen kan begynne sin egen reparasjonsprosess. Kroppen din er ikke en bil, og behandlere er ikke bilmekanikere.

.

Les også: Fysiske plager fra stress

Fysioterapeut i Bergen, Vitum Fysioterapi AS

Sonia, Vitum Fysioterapi AS i Bergen

Få hjelp til å finne ut hva DIN kropp trenger! Kontakt meg idag

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *